sâmbătă, 12 februarie 2011

... la preț redus

            “Vand iubire la preț redus!”
       Oare cum ar suna un anunț cu acest titlu? Probabil aș privi amuzată și aș întoarce pagina ziarului. Scriitori și poeți s-au întrecut și au încercat să descrie acel sentiment minunat numit IUBIRE, sentiment care ne poate învăța sufletul și trupul, dar oare a reușit cineva? Aud pe la colțuri de stradă scâncete și bocete, ba ca m-a lăsat cutărică, ba că m-a înșelat, și tot așa. Dar oare știm să iubim, sau doar orgoliul din noi suferă când suntem abandonați? Oare există cu adevărat dragoste sau doar e o complexă închipuire omenească? Iubirea poate da aripi, dar poate și ucide, iubirea ne ridică, dar ne și coboară, iubirea e un sentiment frumos ce se poate transforma în ceva al naibii de dureros.
       În istorie și literatura universală întâlnim tot felul de cupluri celebre unde dragostea a fost sau nu împlinită. Exemplele nu sunt de lăudat, dimpotrivă. Să ne gândim la celebrul cuplu Paris și Elena, inconștiența lor a dus la declanșarea războiului troian. Nici marea iubire dintre Cleopatra și Marc Antoniu nu a fost “mai prejos”. Cleopatra a fost o femeie care a știut ce-a vrut încercând să treacă peste orice bariera pentru a-și atinge scopurile. A fost amanta lui Cezar, iar mai apoi s-a îndrăgostit de Marc Antoniu, sau cel putin asta știm noi, poate că și aici au existat interese ascunse. Iubirea lor a avut un final shakespearian, asemeni cuplului Romeo și Julieta care, însă, spre deosebire de primul cuplu, are la baza castitatea unor tineri îndrăgostiți, al căror destin devine tragic din simplu motiv că familiile lor se dusmăneau. O altă dragoste cu final tragic o întâlnim la cuplul Orfeu și Euridice. Îndrăgostitul ajunge la Hades pe care reușește să-l convigă să-i redea iubita, dar este învins de tentația de a o vedea și totul cade în tenebre.
        Acum ceva timp mi-a atras atenția filmul “The Tudors” unde un prim-plan l-a ocupat cuplul Henric al 8-lea și Anne Boleyn. M-a întristat finalul acestei mici povesti de dragoste, deși Anne n-a fost o sfântă și a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l despărți pe Henric de prima lui soție. Dacă stăm și ne gândim, în istorie găsim multe exemple de așa-ziși bărbați puternici care cad pradă desfrâului sau unei alte femei și încearcă să “scape” prin mijloace pline de lașitate de concubina sau soție. Dacă mai țin eu bine minte, Charlemagne își trimitea fostele iubiri la mănăstire ca să poată aduce altele în patul lui.
         Știm bine care e cea mai veche meserie, aceasta se practică în continuare cu succes, ba chiar și-a dezvoltat mai multe ramuri. Există pentru toată lumea, la preț redus sau piperat, cu discount sau voucher inclus. Să nu uităm de favoriți, tinerii băieți care stăteau pe lângă bogătașii romani, purtau plete și erau … preferați. S-au auzit destule zvonuri și despre Vatican, unde se presupune că se practicau adevărate orgii sexuale.
        Unde este atunci iubirea, unde se poate găsi acel farmec al ei, cu fluturași în stomac și puritatea unui surâs sfios? Unde este acea poveste de dragoste în care personajele se contopesc formând un sentiment desăvârșit? De 14 februarie și de dragobete toată lumea aleargă disperată să-și uimească iubita sau iubitul, sau, cel puțin, să-i acorde o mică atenție și, asta pentru că…
vindem iubire la preț redus!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu